Resepi Ikan Talapia Masak Stim/ Kukus
Menu iftar berbuka puasa 2017
kegemaran saya ialah ikan talapia masak stim. Yummy sangat! Biasa kalau berbuka
puasa saya suka menu simple je. Contoh macam ikan tilapia kukus ni, betapa
enaknya jika dapat mengunyah isi ikan tilapia yang gebu tu saat ni. Sabar…lagi
masih puasa. Belum azan lagi.
Senarai Bahan Dan Cara Masak Ikan Talapia Masak Stim/ Kukus
Berikut merupakan bahan yang digunakan
untuk buat ikan talapia masak stim/ kukus dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia sederhana besar
2 ulas bawang merah
3 inci halia
7 biji cili
Cuka
Garam
Sedikit lobak merah
Cara memasak:
Siang ikan talapia dan cuci ikan
sehingga bersih. Hiris bawang merah, cili padi, halia dan lobak merah. Panaskan
pengukus, kemudian masukkan ikan yang telah digaul dengan semua bahan di atas. Tambah
sedikit cuka. Kemudian masukkan garam secukup rasa. Tutup pengukus. Kukus ikan
sehingga ikan masak.
Masak Ikan Talapia Kukus Menggunakan Pengukus Trio Dari Lazada
Pengukus Trio – Trio Food Steamer
Dengan menggunakan pengukus Trio, ia
memudahkan kerja mengukus masakan kita. Isi ikan cepat empuk. Hanya perlu
connect ke elektrik, kerja stim masakan kita berjalan. Berbanding kalau guna
cara lama, pengukus yang menggunakan api gas. Leceh sedikit. Jadi berbaloi jika
dapat memiliki pengukus Trio ni. Besar pun besar, boleh muat 1 loyang. Ikan besar
gedabak pun muat masuk. Mana nak beli? Dapatkan pengukus ini di Lazada, klik
sini: TRIO
FOOD STEAMER
Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale
(http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/)
that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special
discounts up to 90%!). SALE BESAR-BESARAN! DISKAUN HEBAT! JIMAT!! Selamat mencuba
resepi ikan talapia masak stim/ kukus
di bulan puasa ni. Boleh dijadikan menu iftar berbuka dengan suami, anak-anak
di rumah. Sedap!