01 June 2017

Resepi Ikan Talapia Masak Stim/ Kukus

Resepi Ikan Talapia Masak Stim/ Kukus

Menu iftar berbuka puasa 2017 kegemaran saya ialah ikan talapia masak stim. Yummy sangat! Biasa kalau berbuka puasa saya suka menu simple je. Contoh macam ikan tilapia kukus ni, betapa enaknya jika dapat mengunyah isi ikan tilapia yang gebu tu saat ni. Sabar…lagi masih puasa. Belum azan lagi.

ikan masak stim, kukus ikan talapia

Senarai Bahan Dan Cara Masak Ikan Talapia Masak Stim/ Kukus

Berikut merupakan bahan yang digunakan untuk buat ikan talapia masak stim/ kukus dan cara membuatnya.
Bahan-bahan:
1 ekor ikan talapia sederhana besar
2 ulas bawang merah
3 inci halia
7 biji cili
Cuka
Garam
Sedikit lobak merah

Cara memasak:
Siang ikan talapia dan cuci ikan sehingga bersih. Hiris bawang merah, cili padi, halia dan lobak merah. Panaskan pengukus, kemudian masukkan ikan yang telah digaul dengan semua bahan di atas. Tambah sedikit cuka. Kemudian masukkan garam secukup rasa. Tutup pengukus. Kukus ikan sehingga ikan masak.

Masak Ikan Talapia Kukus Menggunakan Pengukus Trio Dari Lazada

 trio food steamer
Pengukus Trio – Trio Food Steamer

Dengan menggunakan pengukus Trio, ia memudahkan kerja mengukus masakan kita. Isi ikan cepat empuk. Hanya perlu connect ke elektrik, kerja stim masakan kita berjalan. Berbanding kalau guna cara lama, pengukus yang menggunakan api gas. Leceh sedikit. Jadi berbaloi jika dapat memiliki pengukus Trio ni. Besar pun besar, boleh muat 1 loyang. Ikan besar gedabak pun muat masuk. Mana nak beli? Dapatkan pengukus ini di Lazada, klik sini: TRIO FOOD STEAMER

lazada sale ramadhan 2017, lazada sale raya 2017
Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale (http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/) that will take place from May 19 to 30 June (where you can find special discounts up to 90%!). SALE BESAR-BESARAN! DISKAUN HEBAT! JIMAT!! Selamat mencuba resepi ikan talapia masak stim/ kukus di bulan puasa ni. Boleh dijadikan menu iftar berbuka dengan suami, anak-anak di rumah. Sedap!

No comments:

Post a Comment